PREGĂTIREA PENTRU ȘCOALĂ
Pregătirea pentru școală înseamnă un nou început, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Așa cum este și firesc, fiecare părinte simte nevoia să îl pregătească pe cel mic pentru această nouă etapă din viață. Deși răspunsul nostru la întrebarea părinților: „Cum pot să verific dacă cel mic este pregătit pentru școală?” este de a-i încuraja să nu verifice noțiuni, ci atitudini și abilități, zona de confort și control a părinților este mai satisfăcută de verificări conceptuale a noțiunilor învățate. Deși nu considerăm absolut esențiale conceptele mai jos prezentate, comparativ cu atitudinile și abilitățile pe care un copil pregătit pentru școală ar trebui să le aibă internalizate, expunem totuși câteva dintre ele pentru orientare și ghidaj oferit părinților.
Inspirație pentru noi începuturi
Etapa școlarității vine însoțită de o perioadă de schimbări cognitive, afective și motivaționale.
În continuare, vă prezentăm câteva noțiuni de bază care vă pot indica cât de pregătit este copilul dumneavoastră, din punct de vedere fizic, social și intelectual, pentru schimbările care urmează.
Cunoașterea casei și a familiei
Familia este și va rămâne sursa principală de dragoste, cunoaștere, explorare și înțelegere. De aceea, este important ca cel mic să cunoascădin cine este formată familia sa, unde lucrează mami și tati, care sunt activităților membrilor familiei, indiferent dacă vorbim de părinți, frați, bunici etc. Colegii de la grădiniță, prietenii, vecinii, profesorii fac și ei parte din cercul restrâns de cunoscuți. Istoriile personale ale cunoscuților, orașul, cartierul și adresa unde locuiește fac toate parte dintr-un cerc concentric de povești de cunoscut. Poate la fel de importante sunt numele, prenumele și chiar numărul de telefon pentru situare, coordonare, poziționare interrelațională și spațială.
Așadar, începerea ciclului primar, la vârsta de 6 ani, aduce transformări importante care trebuie pregătite și exersate din timp, cu tact și răbdare, atât de către educator, cât și de către părinte. Interacțiunea cu noii profesori, într-un context cu reguli și situații noi este o etapă plină de semnificații, către care e important să se facă o tranziție cu răbdare și atenție pentru integrarea pas cu pas a copilului în noul său univers. Provocator și plin de magie!
Citește articolul în întregime pe www.questfield.ro